Biri néne receptje

Hozzávalók: 8 cecei zöldpaprika, 4 nagy paradicsom, 2 közepes méretű vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, só és frissen őrölt bors.

Elkészítése: A zöldségeket daraboljuk fel nagyjából egyforma méretű részekre – a hagymát is, tehát nem kell apró kockákra vágni –, s persze szigorúan azután, hogy jó alaposan megmostuk őket. A paradicsom héját ízlés szerint távolítsuk el, vagy ne távolítsuk el. Ha az előbbi megoldást választjuk, úgy tegyük egy percre for-ró vízbe, úgy könnyedén ledobja a héját. A szalonnát kockázzuk fel. Vegyünk elő egy lábast, amiben majd minden kényelmesen elfér, és olvasszuk ki benne a szalonna zsírját. Ha ez megvan, tegyük bele a paprikát, hagyjuk, hogy egy kicsit összeessen, majd adjuk hozzá a hagymát is, majd ha az is fonnyadt már egy kicsit, mehet hozzá a paradicsom. Sózzuk és borsozzuk ked-vünk szerint, keverjük át néhányszor, és már el is ké-szült az ínycsiklandó étel. A lecsót természetesen még finomabbá tehetjük, ha nem serpenyőben, vagy lábas-ban, hanem bográcsban készítjük el, melynek követ-keztében egy kissé füstös ízzel tehetjük még ízlete-sebbé az egyik „legmagyarabb” ételünket.

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!